dimarts, 23 de juny del 2009

El mercat de Sants es posa a punt per la renovació.

Després de la visita de Jordi Hereu a les obres del TAV el 2006, la promesa de remodelació del mercat de Sants comença a prendre forma.
Està previst que entre el 12 d’octubre i el 12 de novembre d’aquest any es dugui a terme el trasllat provisional a la Rambla de Badal entre els carrers de Càceres i Canalejas.


Els antecedents es remunten ara fa 25 anys en la celebració del 75é aniversari del recinte modernista projectat per l’arquitecte Pere Falqués i Urpí. En aquells anys hi va haver un intent de remodelació que va ser vetat per una àmplia majoria dels comerciants d’aleshores. Actualment i sota una normativa de l’ajuntament l’assemblea de comerciants, que ha aprovatla remodelació per més d’un 90%, deixa de tenir poder quan un 30% dels concessionaris deixen de funcionar. Aquest i el tall provocat per les obres del TAV amb la conseqüent pèrdua del 60% de parades, sobretot de la part sud, han estat els motius per renovar un mercat que, segons els seus usuaris, té una estructura del 1913. I es que les conseqüències de la fissura de les vies ha comportat un descens de públic considerable, sobretot clients provinents del barri de la bordeta. Les xifres d’alguns establiments parlen d’un descens de ventes que oscil·la entre el 20 i el 60%.

“El mercat de Sants té una estructura del 1913”

Després de desestimar la col·locació de les carpes provisionals al carrer Joan Güell i de valorar les condicions físiques i la proximitat del fins ara el tallat barri de la Bordeta, la ubicació de la carpa serà a la Rambla de Badal.
Les obres de remodelació duraran 3 anys i està previst que s’inauguri a finals del 2012. El nou mercat mantindrà l’estructura considerada d’interès històric i artístic. Es construiran dues plantes de pàrquing, una pels clients (100 places) i l’altre pels comerciants ( càmeres, magatzem i zona de càrrega i descàrrega). Els accessos al mercat quedaran adaptats de la mateixa manera que els carrers St. Jordi i St. Medir, part est i oest, es transformaran en zona peatonal. Els comerciants han valorat positivament la transformació del nou edifici en 2/3 parts de supermercat i 1/3 part que acollirà els 40 concessionaris que hauran d’abonar 2.400 euros per metre quadrat per poder disposar de la concessió de venta al detall. Aquest elevat cost provocarà que els venedors grans es jubilin i els joves emprenedors es tirin enrere a l’hora d’encetar una nova època d’un mercat que es veu obligat a adaptar-se als nous temps.
(Martí, Burxa del mes de juny del 2009)